- Pro ty, co dosud nezahájili povinnou EET se dá zjednodušeně říci, že mají odklad a EET musí zahájit nejpozději 3 měsíce od ukončení nouzového stavu. Zatím to vypadá na 1. srpna 2020. Pokud byste narazili na datum 31.7. nebo 2.8. – i to je možné, záleží na tom, podle jakého právního předpisu se bude počítat čas. Pokud by se nouzový stav prodloužil, odsune to i termín pro zavedení EET.
- Ti, co EET vedou mohou po tuto dobu (nouzový stav + 3 další měsíce) polevit. Pokud nebudou odesílat zprávy a tisknout účtenky, neporušují tím zákon.
- Změna sazeb DPH se neodsouvá. Ustanovení bude platit od 1. 5. (i když v některých bodech jako je poskytnutí stravovací služby bude asi pro většinu do 21. 5. nerealizovatelný).
- Snížení sazby na 10 % se týká:
- jídla, které host sní v zařízení,
- nealkoholických nápojů (včetně nealkoholického piva), které host vypije v zařízení,
- točeného piva, které host vypije v provozovně (podstatný při tom není proces, „točení“, ale velikost nádoby, ze které se točí - netýká se případů, kdy by se pivo točilo z 10 litrových nebo menších nádob,
- pitné vody (neperlivé, neochucené, neminerální), kterou si host odnese mimo zařízení.
- Sazba 15 % zůstává u:
- jídla, které si host odnese mimo provozovnu,
- nealkoholických nápojů (včetně nealkoholického piva a mimo vody), které si host odnese mimo provozovnu.
- Sazba 21 % zůstává u:
- ostatních alkoholických nápojů (vína, destiláty…) nezávisle na místě konzumace,
- alkoholického lahvového piva nezávisle na místě konzumace,
- alkoholického točeného piva odneseného mimo provozovnu (v kelímku).
- Problémem budou menu boxy účtované hostovi na odnesení nedojedeného zbytku jídla. Dle názoru autora je lze posoudit:
- v 10 % jako nedílnou součást stravovací služby (obávám se, že výklad FÚ bude odchylný),
- v 15 % pokud přendání do boxu zajistí obsluha, jako součást (obal) potravin, které si odnáší host mimo provozovnu (obávám se, že by bylo možné požadovat překlasifikování odnášené části jídla na 15 %),
- v 21 % pokud si přendání do boxu zajistí host, jako samostatnou (nestravitelnou) věc koupenou v restauraci (myslím, že toto řešení lze těžko ze strany FÚ napadnout).
Za odnesení mimo provozovnu se vždy považuje situace, kdy provozovatel nezajistí hostovi přiměřený prostor pro konzumaci (stůl, stolek, barovou židli apod.) a požaduje platbu před konzumací (i když host vypije pivo z kelímku před opuštěním prostoru provozovny).
Za odnesení mimo provozovnu lze považovat i situaci, kdy host pivo zaplatí, sedne si s ním na obecní lavičku před provozovnou a za chvíli si přijde koupit další pivo.
Za odnesení mimo provozovnu nelze považovat situaci, kdy si host s pivem jde zakouřit před hospodu, tam pivo vypije a následně se vrátí, sedne si ke stolu a teprve poté zaplatí útratu.