Online poradna

Otázka:

Použití auta při pronájmu

Dobrý den, 1. Co se stane v momentě, když skončí odpisové období (tj. např. 30 let) u bytu? Po té již není možné uplatnit odpis? A co nový majitel, který takto odepsaný byt koupí, může jej opět začít odepisovat dalších 30 let? 2. Pokud jezdím pro nájem svým osobním automobilem mohu si odečíst něco z dílčího základu daně (dle §9 ZDAP)? Záleží na vzdálenosti či počtu ujetých kilometrů? Je to asi jen 3 kilometry. Jak se případně tento výdaj prokazuje finančnímu úřadu? Děkuji

Odpověď:

1. Možnost uplatňovat odpisy nekončí koncem odpisového období, ale uplatněním celé pořizovací ceny (včetně technického zhodnocení) do odpisů. Takže pokud dojde k technickému zhodnocení, pokud se v některém roce odpisy neuplatní nebo uplatní částečně (pokud je to mmožné), pak lze odpisovat i po uplynutí 30 let.

Nový majitel začíná znovu od začátku - zaplatí kupní cenu a tento výdaj odepisuje 30 let nebo déle.

2. Pokud se nejedná o automobil, který ještě pořizujete na leasing nebo úvěr, pak nejjednodušší je uplatnit paušální výdaje na vozidlo - 4000 Kč měsíčně. Toto vozidlo však nesmíte nikomu zapůjčovat (mimo manželky).

Jinak můžete uplatnit amortizaci 3,80 na km (ve 2015 3,70 Kč) a teoretickou spotřebu PHM zjištěnou dle TP. pb