Online poradna

Otázka:

Zdanění příjmů z hraní počítačových her

Dobrý den, prosím o radu, hraji online počítačovou hru v níž získám různé artefakty, které mohu v rámci komunity hráčů prodat ostatním za reálné peníze. Jak takový výdělek zdanit, co napsat do DP, je to živnost, nemám vlastní bankovní účet mohu poslat peníze na účet třeba rodinného příslušníka a danit já, jsem plnoletý, student. Děkuji. za radu. Jarek

Odpověď:

Předpokládám, že artefakt je nehmotná věc použitelná v uvedené hře.

Správně byste měl příjem zdanit v § 10 - tj. neodvádíte sociální ani zdravotní pojištění, nepotřebujete živnostenský list, nemáte nárok na snížení o paušální výdaje, ale pouze skutečné prokazatelné výdaje, což by mohly být Vaše poplatky za hru (pokud k tomu máte doklady); zdaňujete pouze "zisk", který z toho máte.

Pokud výdaje převýší příjmy, nevytvoříte daňovou ztrátu, kterou byste mohl někde uplatnit, ale příjmy v přiznání musíte uvést.

Pokud nemáte jiné příjmy a příjmy z prodeje (ne zisk) za rok nepřevýší 15 tis. Kč, přiznání vůbec podávat nemusíte.

Pokud Vám daně dělá zaměstnavatel a příjmy z prodeje za rok nepřevýší 6 tis. Kč, může Vám je zpracovávat dále a příjmy nedaníte.

Pokud příjmy nepřekročí 30 tis. za rok, já bych se snažil tvrdit, že se jedná o příjmy z příležitostné činnosti (a ty jsou osvobozené), ale nemusí to být tak úplně pravda (jednak to nemusí být příležitostné, jednak jsou to příjmy z prodeje nehmotné věci).

Skutečnost, že si peníze necháte poslat na účet rodinného příslušníka, není ideální, ale pokud Vám ty peníze předá, není to z hlediska zdanění žádný problém. pb