Online poradna

Otázka:

Dary na pomůcky zdravotně postiženého

Dobrý den, mám 4letou dceru která se léčí s rakovinou má ZTP průkaz. Nadační fond nám vytvořil sbírku abychom byli schopni pořídit auto na převozy a na nezbytně nutné úpravy bytu. Chci se zeptat jestli a jak se tohle daní. Ještě bych se zeptala, kdyby byla firma s.r.o. která chce malé darovat hotovost osobně né přes nadaci jak je to ohledně daní a darovací smlouvy? A ještě jedna věc, kdyby se našla firma která bude darovat auto jak je to v tomhle případě? Děkuji mnohokrát za radu a pomoc v situaci ve které si nevíme rady.
Odpověď:

Příjem z veřejné sbírky je pro vás od daně osvobozen, nezávisle na tom, na co je a jak se použije. Takže je to nejjednodušší a daňově nejbezpečnější způsob darování.

Přímý finanční dar, který nejpozději do konce roku prokazatelně použijete na pomůcky pro zdravotně postižené, stejně jako přímé darování pomůcky bude osvobozené. Takže jde o to, si obhájit, že se jedná o pomůcku pro zdravotně postiženou dceru(což v případě auta uzpůsobeného pro řízení osobou ZTP by bylo možné, u běžného auta, které bude Vaše domácnost používat na převozy nikoliv).

Finanční nebo věcný dar do 15 tis. Kč (sčítají se všechny dary od jednoho dárce za celý rok) je od daně osvobozen nezávisle na tom, jak jej použijete.
Pokud to nevylučuje definice sbírky, je možné v rámci ní přijmout i věcný dar. pb