Online poradna

Otázka:

Příjem z vyrovnání

po desetiletém vztahu s partnerkou dochází k finančnímu narovnání a vyplacení z domu, kam jsem investoval jako do cizího majetku. Narovnání bude do 1 mil korun. Daním tuto částku?

Odpověď:

Myslím, že zde bude hodně záležet na konkrétním znění Vaší smlouvy o vyrovnání a šikovnosti Vašeho daňového poradce.

Zákon řeší pouze situaci u spoečného jmění manželů a to se na Vás aplikovat nedá (i když je věcně situace hodně podobná).

Pokud můžete své investice prokázat (doklady o zaplacení, fakturama, výpisy z účtu) a měli skutečně milionovou hodnotu, pak bych asi zvolil nejbezpečnější cestu: příjem přiznal v přizání v § 10 a snížil je o prokazatelné výdaje s ním související - tj. výsledná daň bude 0 Kč.

Pokud jste peníze skutečně vydal, ale neumíte to již dnes prokázat a smlouva o vyrovnání nebude s následujícím tvrzením v rozporu, pak bych tvrdil, že veškeré paníze byly partnerce v průběhu doby zapůjčeny (na opravu nebo zhonodnoceníjejího majetku) a nyní jsou Vám tyto investice vráceny. Vrácení půjčky se nezdaňuje.

Pokud se však jednalo o to, že jste přispěl vlastní prací na zhodoncení jejího majetku, a nyní jako protiplnění získáváte peníze, budete je muset zdanit vždy.

Možná Vám někdo řekne, že peníze nemusíte zdaňovat, protože na to nikdy nikdo nepřijde (pokud Vás partnerka neudá nebo si výdaj neuplatní na snížení svých daní - což asi nemůže). Je pravda, že pravděpodobnost, že by správce daně na to přišel je malá, ale není pravda, že příjem nemusíte zdaňovat. pb