Online poradna

Otázka:

Prodej štěnat

Dobrý den, obracíme se s dotazem: Zaměstnanec má příjmy ze zaměstnání, vedle toho v roce 2015 má příjmy z prodeje štěňat. Nepodniká podle §7, nemá živnostenský list,je to jeho koníček. Příjem z prodeje štěňat je vyšší než 20 tis.Kč, bude zdaňovat podle §10 daně z příjmu. Za rok 2015 bude tedy současně dávat do přiznání příjmy ze zaměstnaní a příjmy dle §10. Může k příjmům z prodeje štěňat podle §10 uplatnit paušální výdaj ve výši 60 % či 80%. A paušální výdaj je pouze - pokud by to byl příjem dle §7. Nebo lze uplatnit pouze skutečné výdaje? Děkujeme.

Odpověď:

Pokud štěnata chová za účelem prodeje, pak se asi nejedná o příležitostný příjem. Ať už je v pořádku, že ŽL nepotřebuje, nebo je to pochybení, měl by příjem zdanit v § 7 a vzhledem k tomu, že nemá ŽL, může uplatnit paušální výdaj ve výši 40 %.

Pokud by pouze prodal přebytečná štěňata, která se narodila jejich feně a poplatník o ně nemá zájem, pak je příjem osvobozen (pro účely daně se štěně považuje za movitou věc nezařazenou do obchodního majetku). pb