Online poradna

Otázka:

Bonus na dítě a příjmy zdaněné v zahraničí

Dobrý den, jsem občan ČR s trvalým pobytem v ČR a žiji čtvrtým rokem s manželkou a třemi dětmi v Německu, kde učím na univerzitě. Jako každý rok jsem podal daňové přiznání k dani z příjmů FO za rok 2014 k FU, ve kterém jsem přiznal pouze příjmy ze zahraničí a uplatnil slevu na manželku a děti. Od správce daně jsem letos poprvé dostal zamítnutí slevy na manželku a děti s odůvodněním, že na základě smlouvy o zamezení dvojího zdanění s Německem nejsem povinnen daňové přiznání (DP) a potažmo daňový bonus na manželku a děti uplatňovat. V minulých letech jsem slevy uplatnil a FÚ je uznal, řada kolegů (občanů ČR s rodinou v zahraničí) tuto slevu uplatňuje a je jim přiznána i v minulém roce 2014. Jak je to prosím s výkladem práva a povinností podávat v tomto případě DP. Plánuji se odvolat ke správci daně proti tomuto rozhodnutí. Je to právně opodstatněné a jak? Děkuji, M V

Odpověď:
  1. Slevy na dani na manželku a děti uplatnit můžete a pokud Vám je správce daně neuznal a musíte kvůli tomuto neuznání platit nějakou daň, pak se určitě odvolejte. Pokud žádnou daň doplácet nemusíte, pak Vám správce žádnou slevu neodmítl.
  2. Bonus na manželku neexistuje.
  3. Bonus na děti, tj. situace, kdy nemáte platit žádnou daň a stát Vám naopak nějaké peníze dává (ne slevuje, ale daruje), se poskytuje pouze za určitých podmínek, mezi které patří, že máte zdaňovaný příjem alespoň 6x minimální mzdy (55 200 Kč). Přitom zdaňované příjmy se počítají ve výši před snížením o výdaje
  4. Do těchto 55 200 Kč se ze zdaňovaných příjmů nepočítají příjmy zdaněné srážkovou daní (např. většina DPP, úroky v bance, příspěvky do novin do 10 tis. Kč - tedy příjmy, které neuvádíte do přiznání)
  5. Do těchto 55 200 Kč se ze zdaňovaných příjmů nepočítají příjmy uváděné v § 10 - příležitostné příjmy
  6. Do těchto 55 200 Kč se ze zdaňovaných příjmů nepočítají příjmy uváděné v § 9 - pokud jsou to jediné příjmy a výdaje jsou vyšší než příjmy
  7. Od roku 2014 se do těchto příjmu nezahrnují příjmy vyjmuté podle § 38f ZDP (zákon jasně píše "vyjmuté", nikoliv "vyloučené")
  8. Vyloučit dvojí zdanění u příjmů z Německa lze dvěma způsoby: započtením daně zaplacené v Německu a vynětím příjmů zdaněných v Německu. Započtení daně se uplatňuje u nájmu, licenčních poplatků, dividend, příjmů umělců a sportovců, tantiem, prodej obchodních podílů a některých dalších. Vynětí příjmů se uplatňuje u příjmů ze zaměstnání, živnosti, a velké řady dalších.
  9. Takže pokud jste měl z Německa pouze příjmy ze zaměstnání (nebo další příjmy, které se vyjímají) a neměl žádné příjmy, u kterých se započítává daň, nemáte od roku 2014 nárok na bonus.
  10. Pokud byste byl v jiné zemi než Německo, musel byste podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění zjisit, které příjmy se vyjímají a u kterých se započítává daň, výsledek by mohl dopadnout odlišně.
  11. Speciálně u příjmu ze zaměstnání ve státech, kde podle smlouvy o zamezení dvojího zdanění dochází k započtení daně z těchto příjmů, je situace zajímavá, protože podle českého zákona by poplatník měl zvolit vyjmutí, ale smí použít metodu uvedenou ve smlouvě (započtení), pokud je to pro něj výhodnější. Pokud ale nezvolí, o bonus přichází.
  12. Pokud Vám to připadá složité a nepřehledné, obraťte se na odborníka; třeba na nás Cool.

pb