Online poradna

Otázka:

Jak udělat daňové přiznání

Dobrý den, můj přítel je ze Slovenska, žije tu semnou a pracuje. V březnu minulého roku zde nastoupil do práce. Dnes mu bylo sděleno, že si daňové přiznání musí podat sám. Chci se tedy zeptat jaké kroky musíme nyní učinit, když mu firma nepomůže? Co vše potřebuje?, jestli se uzavírá i něco na Slovensku,jestli je nutné tam cestovat a něco vyřídit.Jak je to s měnou,musíme přepočítávat něco skrz kurz? Dočetli jsme se jen něco málo o tom, že je rezidente čr nebo tak něco. Vůbec si nevíme rady.Kde začít, co vše mít, aby bylo vše správně vyplněno a hlavně necestovali třeba zbytečně. Děkuji za ochotu.

Odpověď:

Když Vás bolí zub, můžete zajít k zubaři, nebo k babce kořenářce nebo hledat v nářadí kleště (nebo na  Googlu heslo "bolí mně zub").

Když potřebujete daňové přiznání, můžete se obrátit na daňového poradce nebo zajít k nějáké účetní nebo si přiznání udělat sami (nebo si vygůglit daňovou poradnu).

Případy, kdy někdo pracuje v jednom roce ve dvou zemích, jsou pro výpočet daně docela složité a raději bych se na Vašem místě obrátil na někoho, kdo to dělá. Cestování na Slovensko je zcela zbytečné, i kdyby tam přiznání podávat měl. Ale bude potřebovat potvrzení o příjmech od Slovenského zaměstnavatele za leden a únor. pb