Online poradna

Otázka:

Příjmy ze zahraniční

Příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí Dobrý den, chtěl bych se zeptat,

  1. zda se za "příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí" považují i příjmy již zdaněné v zahraničí - tedy část roku jsem žil, pracoval a odvedl daně v zahraničí.
  2. Je toto předmětem daně také do českého daňového přiznání, anebo může to s tím nějak souviset?
  3. Vím, že dvojí zdanění nelze, ale po přečtení zákona mám pocit, že to není tak jednoduché a moc jsem to nepochopil.
  4. V ČR jsem v roce 2015 pobýval (a pracoval) méně než 182 dní. Konkrétně jde o to, že FÚ po mě žádá doložit buď příjmy plynoucí ze zdrojů v zahraničí, anebo čestné prohlášení, že žádné takové příjmy nemám. Mohu v mé situaci toto čestné prohlášení napsat? Díky moc za odpověď!
Odpověď:

Za příjmy ze zdrojů ze zahraničí se považují všechny příjmy, nezávisle na tom, zda v zahraničí podléhali zdanění, byly přiznány a daň byla odvedena. Pokud byly příjmy v zahraničí přiznány a daň byla odvedena, může (a nemusí) to mít vliv na výši české daně. V úvahu přichází vyloučení těchto příjmů (popř. s tím, že ale ovlivní výpočet daně) popř. započtení v zahraničí zaplacené daně (většinou jen do výše české daně z těchto příjmů) Využít smlouvy o zamezení dvojího zdanění lze pouze v případě, že s danou zemí je uzavřená (a to se ještě nemusí týkat každé osoby!) v ostatních případech může dojít ke dvojímu zdanění stejného příjmu ve dvou (výjimečně i ve více) zemích.

Finančnímu úřadu doložte příjmy ze zaměstnání v zahraničí, které jste pravděpodobně zapomněl do přiznání uvést. Možná že výši Vaší české daně neovlivní, ale to je potřeba prověřit. Pokud chcete minimalizovat sankce nebo rizika doměření doplatku daně, obraťte se s Vaším případem na daňového poradce ve Vašem okolí, který se zdaňováním příjmů ze zahraničí zabývá. pb