Online poradna

Otázka:

Přechod na skutečné výdaje

Dobrý den, v r. 2007 jsme koupili byt a od r. 2013 ho pronajímáme. Výdaje účtujeme paušálem (30%). Za rok 2016 bychom výdaje chtěli uplatnit formou odpisů - byt + paušál auto. Zarazila mě poznámka, které nerozumím - "Od prvního ledna 2015 však nebude možné způsob uplatnění výdajů měnit. " Můžete mi to prosím objasnit? Lze tedy v našem případě od roku 2016 přejít na odpisy? Děkuji za odpověď. S pozdravem Jan Vlk
Odpověď:

Nevím, kdo je autorem uvedeného citátu, ale každopádně neplatí.

Měnit paušální a skutečné výdaje u pronájmu dle § 9 (samozřejmě s povinností dodanit nezaplacené pohledávky, popř. zásoby a možností odečíst si závazky při každém přechodu) mezi jednotlivými přiznáními (roky) můžete klidně i po roce 2015.

Od zdaňovacího období roku 2014 nelze paušální výdaje ZPĚTNĚ změnit na skutečné, což znamená pokud v řádném daňovém přiznání za rok 2014 použijete paušální výdaje, nemůžete v dodatečném přiznání za to stejné  období to změnit a použít skutečné výdaje.

V opravném přiznání - tj. pokud by se poplatník rozhodl změnit v daném roce paušální výdaje na skutečné výdaje sice po podání řádného přiznání, ale před termínem pro podání přiznání - je taková změna možná.

Změnit skutečné výdaje na paušální je možné i v rámci dodatečného přiznání (tj. zakázána je pouze změna jedním směrem). pb