Online poradna

Otázka:

Daň z vypořádání SVM

Dobrý den, s manželem jsem v rámci rozvodu dohodou sepsali také dohodu o vypořádání SJM, na základě které po rozvodu převedeme doposud společný byt v osobním vlastnictví pouze na mě, s tím, že mu nejdéle do 20 let vyplatím částku 315000. Protože jsem v této oblasti neznalá, chtěla jsem se Vás zeptat, zda se mě nebo manžela týká úhrada nějaké daně související s převodem bytu a vyplacením dohodnuté částky a pokud ano, tak jaká a jaká je sazba. Mockrát vám děkuji za odpověď!!!!!!!! S pozdravem Lenka D.

Odpověď:

Příjmy z vypořádání společného vlastnictví manželů nejsou předmětem daně z příjmu (§4 (4) g ZDP) a tudíž z nich nebudete platit žádnou daň z příjmu.

Přiznám se, že nevím jak s daní z převodu nemovitosti. Obavám se (ale skutečně bez záruky), že vypořádání bude v tomto případě posouzeno jako úplatný převod poloviny bytu za protihodnotu 315 tis. Kč a bude zdaněno 3 % daní z převodu nemovitosti (předpokládám, že byt byl oceněn na 630 tis. Kč) teda 9450 Kč. Pokud by odhadní cena bytu byla vyšší, bude i daň vyšší.

Od 1. ledna hrozí zvýšení daně na 4 %. Pokud byste se tomu chtěli vyhnout, je potřeba podat návrh na změnu na katastr před 31. 12. pb