Online poradna

Otázka:

Zdanění nájmů

Pronajímám synovy bdružstevní byt . Platil mi tolik co já družstvu. Proto jsem si myslela , že nemusím přiznávat daň. Syn je nezaměstnaný a bral podporu na bydlení. Pak jsem se dozvěděla, že pokud nevydělám za rok víc než 15000, nemusím pořád ten nájem danit a zvedla jsem o těch 15000za rok synovi nájem . Ale chodím pořád do práce a vydělávám. Je těch 15000 myšleno kromě platu?A když ne jak to mám pozpátku vyřešit děkuju za radu

Odpověď:

Dobrý den,

Pokud synovi pronajímáte byt za jakoukoliv čásku, musíte podávat přiznání k dani a platit daň. Vaše příjmy v tomto případě jsou veškeré peníze, které od syna obdržíte a můžete si je snížit o výdaje, tedy peníze, které zaplatíte družstvu.

Výdělek 15 000 Kč za rok (kdy se nemusí podávat přiznání) se vztahuje a celkovou výši Vašich příjmů, tedy včetně platu.

Pokud jste tedy brala od syna tolik, kolik jste platila družstvu, sice jste musela přiznat příjem, ale nezvýšil Vaši daň. Pokud jste jej nepřiznala, můžete podat dodatečné přiznání a žádná sankce Vás nečeká.

Pokud jste brala od syna o 15 tis. Kč více a příjem jste nepřiznala, musíte podat dodatečné přiznání za roky, které nejsou promlčené, doplatít daň (cca 15 % z 15 tis. Kč tj. 2 250 Kč) a očekávat úrok z prodlení (cca 14 % z 2 250 Kč tj. 315 Kč za každý rok prodlení).

Přiznání podejte jako dodatečné i v případě, že jste žádné řádné nepodávala!

Pokud přiznání nepodáte, riskujete, že Vám bude daň doměřena a zvýšena o dalších 20 % (tj. o dalších 450 Kč za každý nepromlčený rok). Ze zákona bohužel platí, že pokud jste nepodávala přiznání vůbec (protože daň zúčtoval zaměstnavatel) můžete ještě dostat pokutu ve výši 5 % z celkové daně (tj. včetně té odvedené zaměstnavatelem). Zvažte jestli toto riziko chcete podstoupit.

Možnost doměření se promlčí vždy 3 roky po (termínu pro) podání přiznání, takže rok 2011 je promlčený, 2012 se promlčí pravděpodobně 1.4.2015. hk