Online poradna

Otázka:

Odpisy bytu a vstupní cena

Dobrý den, v polovině letošního roku převezmu nový byt, který následně plánuji od září pronajímat. 1. Mohu za rok 2016 (1. rok odpisů) uplatnit roční odpis v plné výši bez krácení? 2. Co považuji za vstupní cenu bytu pro účely odepisování v situaci, že k bytu patří i právo k užívání garážového stání a sklepu jakožto společných částí bytového domu? V kupní smlouvě budu mít vyjádřenu cenu za spoluvlastnický podíl na pozemcích, kterou samozřejmě odečtu z celkové kupní ceny, protože pozemek se neodepisuje. Co ale s právem užívaní za garáž a sklep v situaci, že tyto nechci pronajímat a chci je využívat pro své soukromé účely? Mám si nechat od prodávajícího do kupní smlouvy nechat vyjádřit vedle ceny spoluvlastnické podílu na pozemcích i cenu za právo užívání garáže a sklepu a tu pak ještě odečíst z kupní ceny? Děkuji Vám za odpověď

Odpověď:

Pokud si v kupní smlouvě necháte vyjádřit cenu za byt zvlášť a zvlášť za garáž (a zvlášť za pozemek) budete mít situaci jednodušší a budete odpisovat uvedenou kupní cenu.

Pokud to v kupní ceně nebudete mít rozdělené, musíte si pořídit znalecký posudek a kupní cenu rozdělit v poměru cen daných znaleckým posudkem.

Pokud byt nebudete užívat pro jiné (soukromé účely), můžete uplatnit plný odpis v prvním roce. pb