Online poradna

Otázka:

Dary

Vzdalena sestrenice mi chce prenechat zahradu (zatim jen pozemek) chce to napsat na mou osobu prosim o radu mam mit kupni smlouvu nebo muzu mit darovaci?? Jake by byly poplatky, dane atd.? Dekuji za odpoved.

Odpověď:

Poplatek za zápis na katastr nemovitostí je tuším 1 000 Kč.
Pokud je na pozemku trvalý porost, budete potřebovat odhadce ceny pozemku - cena podle hodnoty pozemku (pár tisíc), jinak si cenu můžete zjistit z tabulek.

Jelikož "vzdálená sestřenice" se již nepočítá mezi příbuzné, které by měli nižší nebo žádnou daň při darování, vyjde Vás na dani laciněji prodej než darování.

Ideální konstrukce - zjistíte cenu nebo si necháte pozemek odhadnout (odhadní cena bude třeba 100 000 Kč). Sestřenice Vám prodá pozemek za nízkou částku (třeba 6 000 Kč) Jelikož nejste spřízněné osoby, nevadí, že nepordává za cenu obvyklou. Vy zaplatíte sestřenici 6 000 Kč, ona zaplatí 3 % z ceny (odhadní nebo prodejní - té vyšší) daň z převodu, tedy 3 000 Kč.

Darovací daň je vyšší a u nemovitostí do 1 mil. Kč činí 7 % (tedy při darování byste platila 7.000 Kč). U dražších nemovitostí sazba stoupá.

Pokud by sestřenice prodala za vyšší cenu asi nevadí, ale pokud to přesáhne odhadní cenu, zbytečně budete platit víc na dani z převodu a pokud vlastní pozemek méně než 5 let, musela by řešit daň z příjmu.

Pokud by sestřenice prodala za míň, (třeba za 3 tis. Kč, které obratem zaplatí na dani), hrozí nebezpečí, že finanční úřad váš postup napadne, že jste jej zkonstruovali pouze za účelem ušetření na darovací dani a daň stejně doměří. pb